Ghid de îngrijire a pielii bebelusului cu dermatite (need translate)

✅Pielea bebelusului trebuie ingrijita pe etape, in functie de gradul sau de dezvoltare.

Intre 0-3 luni
La nastere, pielea bebelusului este foarte moale si fragila si inca acoperita de vernix, prin urmare in prima saptamana sau pana ii cade bontul ombilical, spalarea trebuie facuta delicat si doar cu produse speciale pentru nou-nascuti. Produsele pentru bebelusi trebuie sa fie avizate de medicii pediatri, sa fie testate din punct de vedere dermatologic, sa fie hipoalergenice si sa aiba, obligatoriu, PH neutru.
In primele trei luni de viata nu este indicat sa se foloseasca servetele umede parfumate. Dupa baie, pielea nu se sterge cu prosopul, ci se tamponeaza si apoi se lasa sa se usuce si sa respire cateva minute. De asemenea, acum pielea este incretita si trebuie insistat pe pliuri, iar pudra trebuie evitata sau folosita doar la recomandarea medicului. Pudrarea nu se face direct pe pielea copilului, ci in palmele adultului, astfel incat praful ridicat sa nu ajunga in caile respiratorii ale micutului deoarece le poate irita.
In aceasta perioada, masajul bebelusului, fie se face cu produse specifice, fie cu ulei de masline. Acesta din urma are o compozitie foarte asemanatoare cu cea a pielii bebelusului.

Intre 3-6 luni
Acum este perioada cand se poate depista daca bebelusul are o piele uscata sau atopica. Daca pielea este uscata, trebuie folosite produse pentru bebelusi cu rol puternic hidratant, iar daca este atopica, produsele trebuie alese din gamele pentru bebelusii cu pielea sensibila, acestea avand rol antialergenic si antiinflamator. In continuare trebuie evitate produsele care contin alcool, parfum, coloranti, granule. Pentru masajul bebelusului se pot folosi si lotiuni hidratante, cu conditia sa corespunda normelor dermatologice pentru aceasta categorie de varsta.

Intre 6 luni si 1 an
Chiar daca pielea incepe sa capete putina rezistenta, pana la varsta de 3 ani aceasta nu este total adaptata mediului exterior, prin urmare se va continua folosirea produselor destinate bebelusilor. Daca are tendinta de uscare, va fi necesar ca timpul de baie sa fie redus la cateva minute.
De asemenea, daca cel mic vrea sa se joace in apa, trebuie evitat sa stea in apa in care a fost spalat si in care exista sapun sau gel de dus. De acum se poate folosi sampon special pentru bebelusi, insa pielea capului nu trebuie spalata zilnic, ci de maxim trei ori pe saptamana.

Care sunt cele mai frecvente boli de piele la bebelusi⁉️
Bebelusii se confrunta frecvent cu o serie de neplaceri la nivelul pielii, de multe ori foarte asemanatoare ca simptomatologie, de aceea, pentru a fi aplicat tratamentul corect este important sa se depisteze intocmai afectiunea.

❗️Dermatita de scutec.
Dermatita de scutec sau iritatia de scutec, denumita si eritem fesier, este cea mai comuna afectiune a pielii si se intalneste la aproape toti bebelusii. Se manifesta prin inrosirea pielii, inflamatie si chiar aparitia unor mici basici cu lichid, in cazurile mai severe. Bebelusul este agitat si plange la atingerea zonei sau la schimbarea scutecului.
Dermatita de scutec apare ca urmare a contactului prelungit cu urina si materiile fecale, dar poate fi favorizata si de un scutec incomod, prea stramt sau din material iritant. De asemenea, in cazuri mai rare, infectiile fungice, de exemplu candidoza, poate fi cauza iritatiei de scutec. De asemenea, produsele de curatare si ingrijire a pielii neadecvate pot provoca iritatii.

❗️Miliaria.
Miliaria, denumita si sudamina, este o alergie la caldura si se manifesta prin puncte mici rosii sau roz care apar cu precadere pe cap, gat si umeri. Aceasta fie apara iarna, cand bebelusul este foarte gros imbracat, fie vara, cand este expus temperaturilor ridicate. Miliaria este cauzata de faptul ca glandele sudoripare nu sunt suficient dezvoltate si se pot bloca.

❗️Milia.
Milia este o afectiune a pielii foarte des intalnita in randul nou-nascutilor, aproximativ 50% dintre bebelusi confruntandu-se cu aceasta. Se manifesta prin puncte albe sau gallbui de sebum, care apar pe fata, cu precadere pe obraji, barbie si nas. Milia dispare de la sine si este cauzata de blocarea glandelor sebacee inca nedezvoltate.

❗️Intertrigo.
Intertrigo este o inflamare a pliurilor pielii si se manifesta prin roseata si eroziuni in zonele unde pielea face cute. Este cauzata indeosebi de o igiena deficitara a bebelusului, dar si de suprapondere, supraincalzire si umezeala crescuta. Necesita tratament rapid deoarece poate degenera intr-o infectie cutanata.

❗️Dermatita seboreica.
Dermatita seboreica este denumita si crusta de lapte si apare in primele trei luni de la nastere. Se manifesta prin mici scuame, cojite, care apar cu precadere la nivelul capului, fiind cauzata de secretia excesiva a glandelor sebacee. Aceasta se poate vindeca de la sine sau, daca se manifesta agresiv, medicul pediatru poate recomanda sampoane speciale.

❗️Dermatita de contact.
Dermatita de contact sau dermatita alergica este o afectiune a pielii manifestata prin iritatie, inrosire, mancarime si chiar leziuni superficiale si descuamare. Aceasta este o reactie alergica la contactul cu un alergen si poate fi cauzata de anumite ingrediente din produsele de ingrijire si curatare, de detergenti, materiale textile, diferite metale, dar si de urina sau materii fecale.

❗️Dermatita atopica.
Dermatita atopica, denumita si eczema, este o afectiune inflamatorie a pielii manifestata prin mancarime, iritatie, inflamatie, mici umflaturi ale pielii si chiar fisuri si cruste. Este cauzata de factori genetici in aproximativ 70% dintre cazuri, dar si de anomalii imunologice si poate fi favorizata de stres, fizic sau emotional, sau de contactul cu diferiti alergeni.
Conform statisticilor, 60% dintre cazuri pot debuta in primul an din viata si pana la 85% dintre cazuri in primii 5 ani din viata, afectand pana la 20% dintre copii. Daca parintii sufera de alergii, riscul ca cei mici sa dezvolte dermatita atopica este foarte mare. De asemenea, 50 % din copiii cu dermatită atopică dezvoltă, fie rinită alergică, fie astm bronşic. Simptomele bolii se pot ameliora la pubertate sau pot continua catre viata de adult.

❗️Acneea la bebelusi.
Acneea la bebelusi, denumita si acnee infantila, poate fi usor confundata cu dermatita atopica ca simptomatologie, cu atat mai mult cu cat poate aparea pe fond ereditar, in schimb este nedureroasa si se vindeca de la sine in cateva saptamani. Aceasta se poate manifesta inca din uter si in primele saptamani din viata. Cauzele, dincolo de cele genetice, pot fi si hormonale, fiind vorba de hormonii transmisi de la mama la fat in ultima perioada de sarcina, sau poate fi favorizata de anumite medicamente sau alimente pe care mama le consuma in sarcina.

✅Sfaturi, recomandari si metode de tratament✅

Bebelusul are nevoie de o atentie deosebita in primele luni din viata si cum acesta nu poate comunica si transmite ceea ce-l deranjeaza, ramane in responsabilitatea parintilor sa-si dea seama care este problema, iar pielea bebelusului poate fi considerata un adevarat canal de comunicare.

✅Sfaturi de ingrijire a pielii la bebelusi✅

Baita bebelusului. Bebelusii trebuie spalati in fiecare seara, de preferat inainte de culcare, insa in ultimii ani tot mai multi medici pediatri au inceput sa se indoiasca de necesitatea acestui ritual zilnic. Studii facute in perioada interbelica atesta ca doar 4% dintre bebelusi sufereau de eczema, in timp ce studii recente au aratat ca procentul a crescut la 20-25%, prin urmare una dintre cauze ar putea fi intocmai igiena riguroasa din primele luni de viata.

✅Timpul de imbaiere.
Specialistii nu recomanda ca cel mic sa fie tinut foarte mult in apa chiar daca-i place, deoarece aceasta ar putea fi una dintre cauzele care conduc la uscarea pielii bebelusului.

✅Produsele de ingrijire.
Dincolo de orice alte aspecte, produsele cu care se face igiena bebelusului sunt deosebit de importante pentru a-i mentine o piele sanatoasa. Este obligatoriu ca acestea sa fie strict destinate ingrijirii bebelusului. Este interzis sa se foloseasca sapun antibacterian, spuma de baie sau alte produse din gama de ingrijire a adultilor. Pudra de talc trebuie folosita doar la recomandarea medicului.

✅Masajul bebelusului.
Bebelusii adora masajul si, in plus, este o metoda de stimulare senzoriala a micutului, dar si de fortificare a musculaturii, avand rol esential in dezvoltare, ar si in hidratarea pielii. Masajul trebuie facut cu miscari lente si blande pentru a nu afecta pielea, dar nici scheletul osos al micutului care este foarte fragil in primele luni de viata.
Se poate folosi ulei de masline sau alte produse destinate masajului bebelusului, insa de preferat ar fi uleiurile sau lotiunile lichide, deoarece acestea sunt absorbite mai rapid de piele si nu astupa porii. Fiecare mamaica decide cand este timpul pentru masaj, dar un moment oportun si indicat este dupa baita de seara.

✅Scutecul.
Scutecul trebuie schimbat de fiecare data cand este nevoie, astfel incat pielea celui mic sa stea cat mai putin in contact cu urina si materiile fecale. La fiecare schimbare a scutecului este necesar ca bebelusul sa fie spalat cu apa si sapun in zona genitala. Daca acest lucru nu este posibil, atunci folosirea servetelelor umede fara parfum sau stergerea cu un prosop umed sunt cele mai indicate. Pielea trebuie lasata sa se usuce si sa respire cateva minute inainte de aplicarea unui noi scutec.

✅Recomandari in cazul iritatiilor de piele la bebelusi✅
Daca bebelusul are pielea iritata trebuie depista cauza si inlaturata. Iata ce aspecte trebuie luate in calcul: