Îngrijirea pielii feţii

 

FRUMUSEȚEA PIELII ȘI TIPUL DE TEN

Pielea este cel mai mare și mai greu organ al corpului uman, reprezentând în același timp interfață dintre individ si mediul inconjurator. Este învelișul extern, alcătuit din trei straturi: epiderm, derm si hipoderm. In acest sens, de ce este importanta dermatologia? Pentru ca fiecare pacient poate sa-si examineze cu minutiozitate tegumentul si sa aprecieze modificarile aparute, astfel ca aproximativ 25 % din consultatiile unui cabinet de medicina de familie sunt reprezentate de probleme dermatologice. Pe de alta parte, problemele tegumentului sunt foarte frecvente, cel mai bun exemplu fiind reprezentat de acnee, mai mult de 90 % din tineri prezentand in perioada pubertara astfel de leziuni.

Pe de alta parte, suntem programati din nastere sa ne dorim un aspect exterior placut, sa ne dorim sa fim frumosi. Orice individ, indiferent de varsta, pune accent pe imagine si aceasta fascinatie pentru frumusete sta la baza dezvoltarii industriei frumusetii din intreaga lume.

Dupa ani de cercetare, aceasta industrie este capabila sa ofere elixirul tineretii, cunoscut fiind ca frumusetea exterioara determina incredere in sine, crescand astfel calitatea vietii.

Pentru a cunoaste si a descoperi frumusetea, sunt necesari mai multi pasi, care trebuie respectati. Cea mai importanta etapa consta in a cunoaste pielea umana, acest lucru ajutandu-ne sa alegem produsele potrivite fiecarui tip de ten. Astazi studiile arata ca frumusetea este in stransa legatura cu tipul de piele al fiecarui individ in parte.

Ten normal : piele cu textura fina, supratafata supla si neteda, catifelata, curata, fara comedoane, chiste, existand un echilibru perfect intre secretia de sebum si gradul de hidratare. Are o consistenta elastica deoarece tesutul conjunctiv de sustinere este dens si fibrele de colagen si elastina sunt de buna calitate. Foarte putini adulti au acest tip de piele, ea fiind mai frecvent intalnita inainte de pubertate.

Ingrijire : – curatare de doua ori pe zi utilizand un sapun usor pentru fata (ideal sapun pentru copii), apa si lotiune tonica usoara (non alcoolica sau cu o concentratie scazuta de alcool) pentru a mentine porii inchisi si a indeparta urmele de machiaj ramase.

– utilizarea unei creme hidratante de noapte pentru a mentine echilibrul si nivelul de hidratare al pielii, si crema hidratanta de zi (cu fotoprotectie solara) utilizata inainte de aplicarea machiajului.

– fotoprotectia solara joaca un rol foarte important in mentinerea tineretii si frumusetii pielii, indiferent de anotimp.

– utilizarea unei masti hidratante (cel putin o data la doua saptamani) va mentine nivelul de hidratare al pielii si va stimula circulatia sanguina.

Ten uscat : piele rugoasa, aspra, lipsita de elasticitate, care poate aparea la orice varsta, datorita pierderii sau diminuarii filmului hidro-lipidic de suprafata. Acest tip de piele este fragil, brazdat de riduri si se irita usor, evidentiind incapacitatea pielii de a retine apa, precum si productie insuficienta de sebum la nivelul glandelor sebacee. Este foarte sensibil la schimbarile climatice si de temperatura, devenind mai uscat in timpul iernii, precum si dupa expunerea la ultraviolete, aer conditionat, etc.

Ingrijire : – indepartarea machiajului si a impuritatilor este foarte importanta pentru acest tip de ten, utilizand un demachiant cremos, care nu va deshidrata tenul, precum si un demachiant special pentru zona din jurul ochilor.

– utilizarea unei solutii tonice non alcoolice, urmata de spalarea fetei cu apa de fata din abundenta.

– utilizarea unei creme de noapte dense, compacte, care sa mentina apa in tesuturi si sa impiedice deshidratarea tenului

– utilizarea unei creme speciale pentru zona din jurul ochilor.

– utilizarea unei creme hidratante in timpul zilei, inainte de aplicarea machiajului.

– fotoprotectectie solara SPF >= 30.

– suplimente nutritive pe baza de ulei de peste si vitamina E, dieta bogata in fructe, legume, iaurt.

– hidratare corespunzatoare (consum de apa plata, minim 2 litri pe zi)

Ten gras : piele groasa, ce prezinta o crestere a numarului si activitatii glandelor sebacee, ce determina un aspect lucios, uleios al tenului. Privita atent pielea prezinta pori dilatati, cu comedoane (puncte negre, albe) si alte leziuni de acnee.

Ingrijire : – curatarea fetei de cateva ori pe zi (2-3 ori) utilizand un sapun cu actiune antiseptica si antibacteriana, chiar si in conditiile utilizarii zilnice a unui demahiant cosmetic (pentru indepartarea impuritatilor si a excesului de sebum), apoi utilizarea unei lotiuni astringente.

– utilizarea unei masti cu argila.

– evitarea deshidratarii excesive a tenului gras, prin utilizarea cremelor hidratante non-grase.

– suplimente cu vitamina A, care controleaza productia de sebum, o dieta alimentara saraca in grasimi, evitarea stresului fizic si psihic.

Ten mixt : pielea mixta se intalneste la persoanele la care fruntea, nasul, barbia (zona T) au un aspect stralucitor, gras in timp ce obrajii au o piele fragila si fina. Este cel mai frecvent tip de piele intalnit la femei.

Ingrijire : – utilizarea unui tratament mixt pentru ten uscat si gras, care sa reduca secretia de sebum in zonele grase si sa hidrateze zonele uscate. Este importanta mentinerea echilibrului celor doua zone ale tenului, cu evitarea uscarii excesive sau a stimularii suplimentare a secretiei de sebum in zonele grase.

– utilizarea unui demachiant spumant dimineata, care sa impiedice aparitia leziunilor acneice si a unui demachiant cremos seara, care sa hidrateze zonele uscate. Apoi utilizarea unei lotiuni puternic astringente pentru zonele grase si a unei lotiuni non alcoolice pentru zonele uscate.

– utilizarea unei creme hidratante la nivelul intregii fete.

– utilizarea unei masti exfoliative o data pe saptamana

– fotoprotectie SPF >= 15.

– produsele cosmetice trebuie sa fie usoare, lasand pielea sa respire.

– suplimente nutritive cu antioxidanti (vitamina A, E, C, zinc, seleniu), acizi grasi esentiali pentru prevenirea aparitiei ridurilor.

Ten sensibil : pielea sensibila este frecvent intalnita si este cel mai fragil tip de piele, fiind predispus la iritatii frecvente, cu senzatie de uscaciune, mancarime, si aparitia petelor de culoare rosie, precum si alergii la numeroase produse cosmetice. Acest tip de piele are o textura fina, fiind foarte sensibil la schimbarile climatice.

Ingrijire : – utilizarea unei lotiuni usoare pentru curatare, hipoalergenica (a se evita utilizarea sapunurilor la nivelui pielii sensibile, care ar putea determina iritatii si senzatie de discomfort)

– utilizarea unei creme hidratante hipoalergenice (neparfumate) de noapte si de zi care sa hidrateze pielea si in acelasi timp sa actioneze ca o bariera impotriva agentilor iritanti.

– practicarea unui test pentru fiecare produs cosmetic folosit, pentru a evita alergiile.

– inlocuirea tuturor produselor cosmetice care pot fi contaminate bacterian la fiecare 6 luni (eyeliner, mascara).

– utilizarea permanenta a produselor cu fotoprotectie solara, indiferent de anotimp.

Ten deshidratat : este determinat de deshidratarea (pierderea apei) straturilor superficiale ale pielii, fiind o problema care afecteaza aproape 98% din populatie. Determina descuamare accelerata a pielii si imbatranire prematura. Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de o curatare insuficienta a pielii sau de o demachiere agresiva, utilizand substante alcaline, care indeparteaza filmul hidro-lipidic protectiv de suprafata, favorizand pierderea apei de la nivelul straturilor pielii. O alta cauza importanta este reprezentata de tratamente agresive antiacneice, sau de expunere intempestiva la soare, precum si expunere la aer conditionat sau modificari climatice, dusuri fierbinti (care determina indepartarea sebumului de la nivelul fetei, distructie a capilarelor de la nivelul pielii) sau consum excesiv de sare, cafea, etc.

Ingrijire : – utilizarea cremelor protectoare cu un continut crescut de lipide (similaritate chimica cu lipidele de la nivelul filmului hidro-lipidic de suprafata)

– in unele cazuri agenti umectanti (sorbitol, glicerina) sunt considerati a fi folositori, dar trebuie utilizati cu precautie, pentru a nu accentua deshidratarea.

Ten cuperozic : cauza acestui tip de piele este reprezentata de o fragilitate crescuta a capilarelor sanguine din tegument, ceea ce determina aparitia venectaziilor si a rosetii tegumentare. Cele mai frecvente cauze ale aparitiei dilatatiilor capilare tegumentare sunt reprezentate de : utilizarea apei fierbinti sau foarte reci la nivelul pielii, consumul de condimente, alimente fierbinti, alcool, fumat, expunere la soare, etc.

Ingrijire : – evitarea factorilor favorizanti pentru fragilitatea capilara

– Utilizarea produselor cosmetice care tonifica peretele capilar

Ten matur : tenul are un aspect imbatranit, cauzat in principal de o deficienta a componentelor nutritionale ale pielii. Pielea are un aspect subtire, fibrele elastice degenereaza secundar pierderii de apa, tesutul adipos scade in grosime, determinand aspectul imbatranit si lipsit de elasticitate al tenului. Are loc o scadere dramatica a secretiei de sebum cu deshidratare consecutiva, si o scadere a circulatiei sanguine tegumentare, secundar depunerilor de colesterol la nivelul peretilor vaselor. Consecutiv procesului de imbatranire apar la nivelul tenului riduri profunde (datorita degenerescentei fibrelor de colagen si elastina) si pete hipo sau hiperpigmentate. Cele mai frecvente cauze de riduri sunt ereditatea, expunerea la soare si fumatul.

Ingrijire : – evitarea expunerii intempestive la soare intre orele 10-16, fotoprotectie solara SPF >= 15, utilizarea palariilor, ochelarilor de soare.

Pentru a avea tot timpul o piele tânără şi sănătoasă, este necesară o îngrijire corespunzătoare tipului de ten. O îngrijire activă a acesteia previne o serie de probleme de sănătate a tegumentului si, deasemenea, poate împiedica instalarea prematură a procesului natural de îmbătrânire. Este important insa de constientizat faptul ca timpul nu poate fi oprit in loc, dar poate investit in ingrijirea propriei persoane. De la secretele frumusetii folosite in antichitate, tainele opririi (sau incetinirii) timpului si-au gasit echivalent, in prezent, in metodele de tratament propuse de estetica moderna, fie ca sunt reprezentate de creme, seruri lotiuni sau de proceduri injectabile.

INGRIJIREA PIELII

Spre deosebire de garderoba, nu ne putem schimba pielea in fiecare zi, de aceea trebuie sa stim sa avem grija de pielea noastra. Ingrijirea pielii trebuie deprinsa de la o varsta frageda si practicata o viata. O ingrijire adecvata a pielii nu doar va va face sa aratati cel mai bine, dar si sa va simtiti grozav. Este mult mai usor sa intretinem o piele sanatoasa decat sa incercam sa reparam o piele deja degradata. Dispunem de o gama variata de produse care sa va ajute sa intretineti frumusetea si tineretea pielii dumneavoastra.

Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc. Una din functiile sale principale este eliminarea toxinelor prin glandele sudoripare si a secretiei de sebum prin glandele sebacee. Pierderea acestei functii poate duce la aparitia unor afectiuni (ex acneea).

Este lesne de inteles ca mentinerea pielii curata este foarte important pentru aspectul ei general. Pielea trebuie spalata si hidratata in fiecare zi. Curatarea pielii nu trebuie sa fie intr-o maniera dura; cel mai indicat este o curatare blanda si apoi uscare.

De asemenea este foarte important ca pielea sa fie protejata cand va aflati in aer liber. Radiatia UVA si UVB penetreaza pielea si poate produce o serie de afectiuni, inclusiv cancer cutanat. Astfel incat, cel mai bun lucru pentru pielea dumneavoastra e sa o feriti de soare in orele de maxima intensitate a radiatiei solare ( 10-16). Va recomandam fie sa o protejati prin vestimentatie, fie cu o crema fotoprotectoare cu un SPF de cel putin 30+.

Un alt sfat la fel de important este sa renuntati la fumat!. Acesta este raspunzator de numeroase probleme asociate pielii. Nicotina scade rezerva de oxigen a pielii, produce imbatranire prematura a fetei si aparitia si accentuarea ridurilor.

CE INSEAMNA PENTRU TINE SANATATEA PIELII TALE?

Sanatatea pielii nu reprezinta acelasi lucru pentru toata lumea. Pentru cineva care sufera de acne, o piele sanatoasa inseamna o piele curate si pori de dimensiuni obisnuite. Pentru cineva de varsta mijlocie inseamna lipsa ridurilor. Pentru cineva care sufera de o afectiune cutanata cum ar fi eczema sau psoriazisul, o piele sanatoasa este o piele fara pete si placi.

Dar sunt si aceia pentru care sanatatea pielii inseamna mult mai mult…

in zilele noastre tot mai multe persoane cauta solutii naturale, astfel incat produsele de ingrijire organice, fara conservanti si cat mai putine substante agresive sunt din ce in ce mai cautate.

Probleme ale pielii? Noi le intelegem perfect

Daca va faceti griji in legatura cu pielea dumneavoastra, va aflati unde trebuie. Femei de pretutindeni cauta constant raspunsuri problemelor lor de piele.

Pielea noastra spune multe lucruri despre noi. Ea este primul lucru pe care ceilalti il remarca la noi. Afectiunile pielii pot fi cauza multor frustrari. Nu numai ca este stanjenitor sa ai un ten cu probleme dar poate fi foarte dificil sa gasesti produsul cel mai bun sa le rezolvi.

Pielea dumneavoastra e prioritatea noastra numarul unu

Suntem aici pentru a va ajuta sa intelegeti si sa rezolvam diversele probleme ale pielii dumneavoastra. Este relativ usor sa gasesti un produs de curatare bun sau o crema hidratanta sau alte produse de ingrijire cand ai o piele tanara si fara probleme. Lucrurile sunt mai complicate atunci cand diferite afectiuni iti afecteaza pielea. Acneea , de exemplu, este o problema frecventa si poata sa apara chiar si la adulti. Acneea rozacee e o alta afectiune destul de frecventa. Si bineinteles, la un moment dat toti ne confruntam cu problema imbatranirii cutanate.

INGRIJIREA PIELII -5 PASI PENTRU O PIELE SANATOASA

Nu aveti timp pentru o ingrijire intensiva? Acordati-va cel putin ingrijirea de baza. O ingrijire corespunzatoare si mici adaptari ale stilului de viata pot intarzia procesul de imbatranire a pielii.

1. Protejati-va de soare  

Poate cel mai important lucru in ingrijirea pielii e fotoprotectia. O expunere cronica la ultraviolete produce riduri, pistrui, pete si uscaciune cutanata, ca sa nu mai vorbim de problem mult mai serioase cum ar fi cancerul cutanat.

Evitati expunerile solare intre 10 dimineata si 4 dupa-amiaza. In acest interval ultravioletele sunt cel mai agresive.

Purtati haine care sa va protejeze!

Folositi creme fotoprotectoare cand va expuneti la soare. Cu 30 de minute inainte sa va expuneti la soare, aplicati o cantitate suficienta de crema, si repetati aplicarea la fiecare 2 ore sau la iesirea din apa.

2. Nu fumati

Fumatul imbatraneste tenul si contribuie la aparitia ridurilor. Fumatul ingroasa peretii vaselor de sange , prin urmare scade fluxul sanguin, lipsind pielea de oxigen si nutrienti. De asemenea fumatul degradeaza fibrele de elastina si colagen , fibre care confera pielii vigoare si elasticitate. In plus diferite miscari faciale pe care le efectuati in timpul fumatului contribuie la aparitia ridurilor.

Daca sunteti fumator, cea mai buna cale spre sanatatea pielii dumneavoastra si nu numai, e sa va lasati.

3. Fiti blanzi cu pielea dumneavoastra

Limitati durata bailor fierbinti! Apa fierbinte si dusurile indelungate indeparteaza stratul hidrolipidic protector al pielii.

Evitati sapunurile agresive! Acestea pot indeparta uleiurile protectoare ale pielii. Folositi sapunuri dermatologice.

Barbieriti-va cu atentie! Pentru a va proteja si hidrata pielea, aplicati crème, geluri sau lotiuni de ras inainte. Barbieriti-va in directia de crestere a firului de par!

Hidratati-va pielea! Gasiti o crema hidratanta care sa vi se potriveasca.

4. Mancati sanatos!

O dieta sanatoase va face sa aratati si sa va simtiti in forma. Mancati multe fructe, legume, si cereale.

5. Evitati stresul!

Stresul face pielea mai vulnerabila si favorizeaza izbucnirea episoadelor de acnee si a altor probleme cutanate.